CES 2017 – Förkortningarnas mässa

Världens största elektronikmässa är över för i år. Spännande produkter har presenterats i rasande takt, från världens tunnaste OLED-TV till gaminghårdvara och uppkopplade brödrostar. Det har också varit förkortningarnas mässa, med stort fokus på IoT, AI, VR, AR och TV. Årets upplaga av CES visade att 2017 kommer att bli ett roligt år för oss teknikintresserade.

Mässans kanske största trend är den ljuva föreningen mellan artificiell intelligens (AI) och internet of things (IoT). Digitala hemassistenter, exempelvis Amazon Echo och Google Home, växer fram som navet i de nya digitala ekosystemen, som ska styra våra hem och våra saker. Allt ska vara uppkopplat! Brödrostar, soptunnor, husdjursmatare, duschmunstycken, hårborstar, spisar och ugnar är bara några av de produkter som har presenterats under årets mässa. Den stora skillnaden från tidigare år är att de uppkopplade sakerna i stor utsträckning kan kommunicera med de digitala hemassistenterna, som till exempel kommer att kunna svara på frågor som ”Vilken innertemperatur har kycklingen i ugnen?” eller ”När fick katten senast mat?”.

Som vanligt visades datorhårdvara upp i stora mängder. AMD:s nya processorfamilj Ryzen, baserat på bolagets Zen-arkitektur, var en av de mer intressanta lanseringarna under årets mässa. Bland annat kommer samtliga modeller att vara upplåsta för överklockning, en tydlig blinkning till hardcore-användarna. För första gången på ett stort antal år bör Intel känna sig hotade på prestandaprocessor-tronen.

Inom segmentet gaming-laptops visade tillverkarna stort mått av innovation, med Razers koncept Project Valerie i spetsen. En modifierad Blade Pro med tre skärmar(!) i 4k-upplösning, som fälls ut automatiskt vid uppstart. Känslan av habegär? Enorm! Hoppas att Razer vågar ta den vidare från konceptstadiet.

På TV fronten var det riktigt tunt i år. 2,57 millimeter för att vara exakt. LG:s nya OLED-TV ser mycket imponerande ut. Namnet W7 står för Wallpaper 7, en antydan om känslan LG vill förmedla. LG verkar dock för första gången få seriös konkurrens inom OLED-segmentet av Sony, som visade upp sin nya A1-serie. Istället för konventionella högtalare har Sony utvecklat vad man kallar för Acoustic Surface, vilket innebär att ljudet skapas av vibrationer i själva skärmen. En imponerande lösning, men ett separat ljudsystem kommer förmodligen vara att föredra.

Trenden med att de stora teknikjättarna sparar på krutet till egna events och andra mässor, exempelvis MWC i Barcelona, håller i sig. Självklart finns majoriteten av de stora teknikbolagen på plats, men nischade produkter och startups får också visa upp sig i stor utsträckning. Det är en bra utveckling, de mindre företagen behöver publiciteten och mässan får en större variation av produkter.

Några korta spaningar för 2017 baserat på CES-mässan:
Nya VR- och AR-headsets samt mängder med tillbehör, 2017 kommer verkligheten bli både snyggare och mer spännande. MR blir en förkortning att lära sig, Mixed Reality tar det bästa av VR och AR.

TV med 3D, det hetaste för några år sedan, är helt frånvarande på årets mässa och kommer att förpassas till historieböckerna.

Var är de smarta klockorna?